in de Dordogne (Périgord)
Huis
 

Winkels

Zes kilometer verderop ligt een bijzonder fraaie middeleeuwse bastide. Hier vindt u bakkers,  slagers, een bar-tabac, een kleine supermarkt en een geldautomaat. Een grote  supermarkt bevindt zich op achttien kilometer van ons huis.

 

 

Voor extra ontspanning bestaat de mogelijkheid tot het boeken van een massage aan huis. (meer info in het huis)


 

Omgeving

Op vijfhonderd meter van het huis ligt een zo goed als verlaten dorpje. Het is een gehucht waar, afgezien van de in Frankrijk onvermijdelijke electriciteits- en telefoonpalen, sinds de achttiende eeuw niets veranderd lijkt. Er staan een middeleeuws (12de en 13de eeuws) kerkje dat onder monumentenzorg valt, en een paar vermoeide huizen. Er is nog één inwoner. De gemeente telt zo’n 60 zielen. Bij het dorp zijn nog resten te vinden van een aan Mercurius gewijd tempeltje.

Aangezien ons huis binnen 500 meter van het monumentale kerkje staat heeft de Franse wet strenge regels aan aard en uitvoering van de verbouwing gesteld. Aan die regels hebben wij met plezier voldaan - een gebouw met moderne of niet-authentieke elementen zou hier misstaan.

Het landschap biedt een decor waarin kleinschalige landbouw en bos elkaar afwisselen. Aan de noordkant van het huis heeft u uitzicht op de beboste helling aan de overkant van het valleitje dat van oost naar west meandert. Op de overige windstreken valt de blik over glooiende, door bossen omkaderde velden. Wild is er in overvloed: herten, zwijnen, hazen en vele vogels. Voor de uil die tot de verbouwing in ons huis woonde hebben we aan de noordoostkant van het huis een nestkast opgehangen.

Het huis ligt aan een pad waar geen verkeer mogelijk is - behalve de tractor van de boer. De bijbehorende anderhalve hectare grond wordt voor een groot deel nog bewerkt door onze buurman (en burgemeester). Hij verbouwt er graan, maïs of zonnebloemen.
Het pad ligt aan een route communale waar twee auto’s elkaar niet kunnen passeren zonder de berm in te gaan. Autoverkeer is er nauwelijks. De dichtstbijzijnde doorgaande weg ligt op 300 meter van het huis en is de enige bron van (af en toe) geluid. Straatlantaarns zijn er niet, ’s nachts is er hoogstens licht van maan en sterren. De stilte wordt er alleen verbroken door de dieren van de nacht.

Dordogne
Het huis ligt in het zuiden van het departement Dordogne, op 12 kilometer van de rivier met die naam. Het landschap leent zich voor wandelen, fietsen, zwemmen, kanovaren op de rivier, en golf (9- en 18-hole banen op 17 km afstand). Er zijn mooie oude stadjes en dorpen, kastelen en grotten en vele (antiek)markten te bezoeken.
Enkele hoogtepunten zijn:
De zeven klokkentorens van Belvès, het sprookjesachtige kasteel van Beynac, de bastide op de Mont de Domme, en het fraaie Monpazier, één van de best bewaarde middeleeuwse vestingstadjes van Zuidwest-Frankrijk.

huis Château de Beynac Monpazier Monpazier Monpazier Monpazier
  © DRCC 2011   info(at)vakantiehuisperigord.nl